Wat zijn chakra’s?

Het woord ‘chakra’ komt uit het Sanskriet en betekent ‘wiel’. Chakra’s zijn energiecentra die zich in ons lichaam bevinden en een draaiende beweging maken. De zeven belangrijkste chakra’s liggen op een lijn langs de ruggengraat, vanaf ons stuitje tot onze kruin, op de plekken waar de grote zenuwknooppunten in ons lichaam zijn.

Chakra’s stralen naar voor en naar achter, als een soort trechter zenden en ontvangen ze energie aan de voor- en achterkant van je lichaam en staan ook in direct contact met het energieveld om je lichaam, de aura. Chakra’s bevatten informatie en wisselen ook informatie onderling en met de omgeving uit. Zo vormen ze een verbinding tussen je binnen- en buitenwereld, tussen jou als individu en de wereld om je heen. De chakra’s zijn met elkaar verbonden door een centraal energiekanaal, ook wel de Sushumna genoemd, die langs de ruggengraat door het midden van ons lichaam loopt.

Elk chakra gaat over een of meer thema’s van persoonlijke ontwikkeling. Zo gaat bijvoorbeeld het eerste chakra over onze basisbehoeften, ons lichaam en ons materieel welzijn, en het hartchakra over liefde en relaties. De belangrijkste thema’s per chakra zijn:

 

Eerste chakra:            overleven, fysieke en materiële wereld

Tweede chakra:          emoties, genot, begeerte, seksualiteit

Derde chakra:             wil, macht en energie

Vierde chakra:            liefde en relaties

Vijfde chakra:              communicatie en creativiteit

Zesde chakra:               intuïtie en helderziende vermogens

Zevende chakra:         kennis, inzicht en eenheid

 

Gezonde chakra’s zorgen ervoor dat je in evenwicht bent en je goed voelt. Chakra’s kunnen ook uit balans zijn en dat merk je vaak doordat bepaalde thema’s in je leven een rol blijven spelen, of dat je steeds last hebt van een specifieke plek in je lichaam. Is je tweede chakra geblokkeerd, dan kun je bijvoorbeeld problemen hebben met je seksualiteit, je gevoelsleven of je onderrug. Heb je een overactief keelchakra, dan kan het zijn dat je te veel praat, slecht luistert of regelmatig keelpijn hebt. Door een geblokkeerd chakra raakt het hele systeem uit balans, wat gevolgen kan hebben voor hoe je je voelt en voor je gezondheid. Het lichaam heeft behoefte aan energetische voeding, die via de chakra’s en de nadi’s (energiekanalen) uitgewisseld wordt. Ziektes ontstaan als het energiesysteem niet in evenwicht is en energie niet door kan stromen om het lichaam van vitale voeding te voorzien. Het energiesysteem raakt uit balans als een chakra te gesloten is en de energie geblokkeerd raakt, of als een chakra juist te open is en niet in staat om de benodigde levensenergie vast te houden. Om gezond te blijven is het belangrijk dat energie vrij door je lichaam kan stromen en dat de chakra’s dus voldoende open of gesloten zijn.

Chakra’s kun je stimuleren en in evenwicht brengen onder andere door yoga. De yogahoudingen zorgen ervoor dat de energie in het chakrasysteem weer gaat stromen en blokkades los komen. Daarnaast kun je je energie en de chakra’s ook in balans laten brengen door een healing. Hierbij wordt de energie van de chakra’s of de aura door middel van healingenergie in beweging gebracht. Klik hier als je meer wilt weten over healing. Wil je weten hoe de stand van je chakra’s is en welke energie geblokkeerd is, dan kun je een reading laten doen. Voor meer informatie over reading, klik hier.

 

Meer lezen? In februari 2012 is het boek Chakra lifestyle verschenen. Kijk hier voor meer informatie.

1 antwoord

Reacties zijn gesloten.