De bevrijdende werking van energie

Is het werken met energie zweverig? Voor mij is energie heel tastbaar en biedt het eindeloos veel mogelijkheden. In deze blog probeer ik daar iets over uit te leggen.

In en om ons lichaam hebben we een energieveld, ook wel het energielichaam of aura genoemd. Dit energielichaam vormt een soort blauwdruk voor ons fysieke lichaam waarin alle ervaringen, kwetsuren en blokkades opgeslagen liggen. Een vervelende ervaring die opgeslagen ligt in je energieveld, kan voor een energiepatroon zorgen waar je op latere leeftijd last van hebt maar waarvan je de oorzaak niet meer kan achterhalen. Doorgaans zijn we namelijk niet bewust van opgeslagen energieblokkades en komen we daar pas achter als we onverklaarbare klachten hebben.

Voordat we fysiek, emotioneel, mentaal of spiritueel uit balans raken is de onbalans vaak al waarneembaar in het energieveld van iemand. Een ziekte bijvoorbeeld manifesteert zich pas op het einde fysiek. Tibetaanse genezers kunnen vaak al aan de energie van iemand zien of er sprake zal zijn van een ziekte, lang voordat deze zich fysiek uit. Maar ook emotionele ervaringen worden in het energieveld opgeslagen en kunnen op den duur voor een gevoel van onbehagen zorgen. Als energie niet kan stromen door een blokkade voelen we ons bedrukt, moe, leeg, zwaar, emotioneel of onbestemd.

Wat is dan nu het voordeel van werken met energie bij een blokkade? Een blokkade, bijvoorbeeld als gevolg van een heftige negatieve jeugdervaring, kun je met je hoofd proberen op te lossen door de oorzaak te achterhalen, je gedachten onder de loep te nemen en een manier te vinden om er beter mee te leren omgaan. Je bouwt dan als het ware een mentale constructie om de blokkade heen, omdat we als mens de mentale overtuiging hebben dat niet altijd alles op te lossen valt.

Op energieniveau is er nooit sprake van een blijvende situatie. Energie wil zichzelf altijd in balans brengen en zal zodoende ook blijven zoeken naar volledige vrijheid. Energie is vloeiend, stromend, allesomvattend en eindeloos. Een blokkade is zo bekeken het tijdelijk vastzetten van energie wat door middel van een dieper bewustzijn opgelost kan worden. Dieper bewustzijn ontwikkel je door meer te leren luisteren naar je lichaam, je emoties te verwelkomen en je intuïtie te vertrouwen. Daarmee geef je jezelf de mogelijkheid om op een andere manier dan mentaal naar je uitdagingen te kijken. Vrijheid is een mentaal concept totdat je het met je hele bewustzijn hebt ervaren.  Vraag jezelf eens of hoe vrij je mag zijn. Welke belemmering ervaar je? Wat is je (energetische) verlangen?