Tips voor meer rust in je hoofd

Continue gedachten, gepieker, belemmerende gevoelens, spanning en stress in je lichaam, rusteloosheid, negatieve emoties: hinderlijk en vaak ook moeilijk onder controle te krijgen of te verminderen. Veel mensen zijn op zoek naar meer innerlijke rust, naar een hoofd zonder zorgen, een ontspannen lichaam en positieve gevoelens. Maar hoe doe je dat?

 

Hieronder volgen enkele tips om uit de negatieve spiraal te stappen en meer rust in je hoofd te creëren.

 

Je bent niet je gedachten

Besef dat gedachten komen en gaan als wolken aan de hemel. Een gedachte wordt pas een belemmering op het moment dat we ons ermee identificeren, zodra we er het label opplakken ‘van mij’. Laat je de gedachte voorbij drijven dan gebeurt er niets. De gedachte zelf heeft geen invloed op je gemoed, pas als jij aandacht geeft aan de inhoud van de gedachten heeft dit effect. Als je denkt ‘ik ben te dik’, wie ben je dan zonder die gedachte? Ben je dan nog steeds te dik of krijgt het etiket ‘dik’ pas inhoud als je erin gelooft? Zodra je gelooft in een gedachte, identificeer je je daarmee en blijft deze gedachte als een vlieg aan je plakken. Stop met de identificatie en de gedachten zullen voorbij drijven. Vraag jezelf af: wie ben ik zonder deze gedachte?

 

Kies je gedachten

Door te beseffen dat je niet je gedachten bent, creëer je afstand tussen jezelf als waarnemer van de gedachten en de gedachten zelf. Zo kun je kiezen welke gedachte je voorbij wilt laten gaan of waar je iets mee wilt doen. Stel de gedachtestroom in je hoofd voor als een lopende band waar je alleen dat vanaf pakt wat je nodig hebt, wat jou helpt of verder brengt. Door (al is het maar even) afstand van je gedachten te nemen, stop je de maalstroom in je hoofd en zul je merken dat je zelf invloed uit kunt oefenen. Het idee dat gedachten je overkomen is een van de meest belemmerende aannames; dan hebben gedachten invloed op jou in plaats van andersom. Je kunt zelf kiezen wat je denkt door alleen die gedachten van de lopende band te pakken die voedend voor je zijn. Vraag jezelf af: wil ik deze gedachte of niet?

 

Besef wat de invloed van je gedachten is

Aan een gevoel gaat altijd een gedachte vooraf. Door je gedachten te observeren zul je erachter komen wat het effect van een bepaalde gedachte is. De ene gedachte geeft meer spanning dan de andere. Sommige gedachten zetten meteen het hele denkrader in je hoofd aan het werk en zullen meer invloed hebben op je gevoelens. Wil je meer invloed hebben op hoe je je voelt, dan is het handig om die gedachten te achterhalen die jou van slag brengen. Pas daar dan ook de vorige twee stappen op toe: creëer afstand door te beseffen dat je niet deze gedachte bent en vraag jezelf af of je iets met deze gedachte wilt. Op deze manier ontmantel je de kracht van negatieve gedachten en voorkom je dat ze invloed hebben op hoe je je voelt.

 

Oefening baart kunst

Oefen met kleine stapjes. Je bewust worden van je gedachten en daar afstand van nemen is een continu proces. Soms ben je zo geïdentificeerd met een bepaalde gedachte dat het moeilijk is om daar los van te komen. Als je jezelf al jaren te dik vindt, is die gedachte vergroeid met hoe je over jezelf denkt. Dan kost het iets meer moeite om los te komen van deze identificatie. Door te blijven oefenen in het loslaten van het etiket ‘van mij’ en afstand te creëren tussen jou en de gedachte zul je merken dat de invloed van belemmerende gedachten steeds minder wordt. Je zult sneller uit het piekerpatroon kunnen stappen en op een gegeven moment zullen de gedachten tot rust komen omdat ze geen grip meer op je hebben. Dan bepaal jij hoe je je voelt en zul je meer rust in je hoofd ervaren.