Liefde voor jezelf

Hoe vaak doe jij iets puur uit liefde voor jezelf? Wanneer heb je voor het laatst bewust liefde voor jezelf gevoeld? Houd je van jezelf? Kun je jezelf ten diepste in de ogen kijken en vol overtuiging zeggen: ik hou van je? Voel je liefde voor je lichaam, je emoties, je ontwikkeling en je leven? Kun je liefdevol kijken naar alle innerlijke en uiterlijke creaties in je leven? Een ode aan de zelfliefde.

 

Liefde voor jezelf is de bron van heling en genezing. Liefde voor jezelf legt een basis in je energiesysteem waarop je kunt groeien, waarop je je kunt ontwikkelen vanuit veiligheid en vertrouwen. Liefde is een verzachtende, verbindende energie die zetelt in het hartchakra. Je verbinden met je hartchakra en met onvoorwaardelijke liefde verzacht je emoties en denken. Je kunt pijn, verdriet en woede helen door de energie van je hart te laten stromen. Je zult minder geneigd zijn het ego te laten spreken omdat je je geliefd en verbonden voelt en daar voldoende zekerheid uit put. Door de liefde in en voor jezelf wakker te maken, ben je in staat om onvervulde (kind)behoeften of trauma’s te helen. Door jezelf liefde te geven, vul je de tekorten die in je leven mogelijk zijn ontstaan, aan.

Een grote belemmering voor de liefdesrelatie met jezelf is je innerlijke criticus. Deze zorgt ervoor dat je negatief naar jezelf kijkt en overschreeuwt vaak de liefdevolle stem die met compassie reageert op situaties en ervaringen. Zolang de innerlijke criticus actief is, is het lastig om volledige liefde voor jezelf te voelen. En juist deze liefde is zo essentieel voor ieder mens.

 

Liefdescontract

Een manier om het liefdesveld in en om jezelf te vergroten, is door een liefdescontract met jezelf te sluiten. In dit contract leg je met jezelf vast hoe je de liefde voor jezelf meer kunt activeren en hoe je deze liefde in stand houdt. Het is eigenlijk een liefdesverklaring aan jezelf. Door deze liefde ‘officieel’ te maken, zet je een intentie neer en creëer je een soort innerlijk commitment. Zeker als je niet gewoon bent bij de liefde voor jezelf stil te staan, is het vaak snel weer vergeten in de dagelijkse vaart van het leven. We vervallen makkelijk in oude patronen, vooral als je innerlijke criticus nog actief is. Het contract kan je helpen je de intentie te herinneren en om op moeilijke momenten te lezen hoe je deze liefde activeert in jezelf. Voor iedereen zal dit iets anders zijn, de een heeft stilte nodig, de ander een bezoek aan een vriend(in). Sommigen voelen de liefde voor zichzelf als ze bezig zijn met iets wat vervulling geeft, anderen ervaren de liefde in meditatie. Jouw weg naar je innerlijke liefdesbron is uniek, laat je hierbij leiden door je wijsheid. Speel met het liefdesveld en zie het contract, die op elk moment aangepast kan worden, als een begin. Een contract zónder kleine lettertjes en ondertekend met een grote, liefdevolle glimlach!

 

 

Meditatie: Liefdesenergie

Ga rustig zitten in een meditatiehouding. Sluit je ogen en laat je ademhaling rustig en gelijkmatig worden. Maak contact met je hartchakra, het centrum midden in je borstkas. Het hartchakra raakt snel vervuild door opgehoopt verdriet, gevoelens van afwijzing, eenzaamheid, kritiek, geweld of onderdrukking. Het is zeer gevoelig voor invloeden van buitenaf. Een gesloten hartchakra heeft weinig ruimte voor compassie, liefde, onvoorwaardelijkheid, geven en ontvangen. Deze meditatie helpt het hartchakra schoon te maken en heeft een helende werking.

Visualiseer dat je roze, liefdevolle energie inademt naar je hart. Op de uitademing laat je alle pijn en verdriet je lichaam verlaten. Adem weer roze energie in en vul jezelf daar steeds meer mee op; alle donkere energie verlaat je lichaam op de uitademing. Voel hoe de liefde en compassie vervolgens door je lichaam stromen, en laat alle cellen in je lichaam doordringen met deze liefdesenergie. Deze energie is helemaal voor jou, voel de overvloed en onvoorwaardelijke stroom van liefde voor jezelf.

Doe deze visualisatie ongeveer vijf tot tien minuten. Herhaal regelmatig zodat je jezelf oefent in het energetisch schoonmaken van je systeem en je het gevoel van onvoorwaardelijke liefde vergroot.

 

Meer lezen?

Chakra lifestyle

De authentieke vrouw

 

Dit artikel is eerder verschenen in de Yogakrant.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *