Luisteren naar je lichaam

Soms vraagt ons lichaam duidelijk om een aanpassing van ons levensritme, bijvoorbeeld bij ziekte, zwangerschap, vermoeidheid of ouderdom. Maar hoe doe je dat? Hoe luister je naar je lichaam? En waarom is luisteren naar je lichaam zo belangrijk?

 

 

Het lichaam is sensitief en ontvankelijk. Het neemt op allerlei lagen waar, van heldere zintuiglijke waarneming tot zeer subtiele signalen. Onze zintuigelijke waarnemingen kunnen we doorgaans eenvoudig duiden; visuele prikkels geven een duidelijk beeld en we proeven direct of voedsel bedorven is of niet. Lastiger wordt het als we signalen krijgen die minder makkelijk te herleiden zijn. We hebben hoofdpijn, nemen een aspirine maar de bron van de hoofdpijn blijft onbekend. Een zeurende pijn in de onderrug heeft ons iets te vertellen, maar zolang we in ons eigen bed slapen, blijft de pijn hanteerbaar en blijven we doorgaan. We zijn al een tijd moe, maar iedereen is druk dus moeheid zal er wel bij horen… Er zijn talloze voorbeelden van fysieke klachten te bedenken waar we allemaal weleens tegenaan lopen en waarbij we ‘gewoon doorgaan’. Maar wat is er echt nodig? Wat heeft het lichaam te vertellen? En waarom is het zo lastig om ernaar te luisteren?

 

Verandering

Ieder signaal, hoe subtiel ook, vraagt om aandacht en bewustwording. En dikwijls weten we dat er dan iets moet veranderen; dit kan een aanpassing in levensstijl, voeding, werk, relatie of woonplek zijn. En veranderen is niet makkelijk, vandaar dat we er vaak voor kiezen om de signalen te negeren. Maar hoe hardnekkiger we de fysieke signalen negeren, hoe harder het lichaam gaat schreeuwen om aandacht. Aan een burnout gaan vaak maanden van subtiele signalen vooraf totdat het lichaam helemaal uitschakelt. Zo kijken Tibetaanse genezers ook met name naar het energielichaam waar de patronen van een toekomstige ziekte al zichtbaar zijn.

Door eerder te luisteren en te reageren op je lichaam, voorkom je ergere klachten. En het geeft je een diepere verbinding met je lichaam waardoor je meer geaard en vitaler bent. Door mee te gaan op de stroom van het lichaam en veranderingen te zien als onderdeel van die stroom, ervaar je meer gemak en geluk.

 

De kracht van yoga

Yoga leert je omgaan met veranderingen door de rust en ontspanning in je lichaam te versterken, maar belangrijker nog is dat yoga je leert luisteren naar je lichaam. Iedere beweging, iedere in- en uitademing en iedere asana leert ons beter afstemmen op het lichaam en op wat het lichaam nodig heeft. Door het hoofd min of meer uit te schakelen, komt de continue ruis tot rust en in die stilte horen we de stem van ons lijf.

Als yogadocent geef ik puur intuïtief les. Ik bereid niets voor en laat mij leiden door mijn lichaam die ook weer afgestemd is op de energie van de groep. Tijdens mijn zwangerschappen was ik echter door de misselijkheid bijna niet in staat om yoga te doen en dat leverde veel innerlijke strijd op. Een hele reeks mentale oordelen kwamen boven die mij nog verder afbrachten van yoga. Maar mijn wekelijkse lessen gingen door… Zittend op een stoel leerde ik subtieler voelen hoe de asana’s inwerken en vanuit dit voelen gaf ik les, zonder zelf fysiek mee te doen. Zo heb ik nog verfijnder leren luisteren naar mijn lichaam en voel ik feillozer waar in mijn lichaam een asana doorwerkt en wat de kracht van yoga is. Deze ervaring was voor mij werkelijk transformerend en op momenten dat ik geen yoga kan doen (fysiek of qua tijd) kan ik in mijn energielichaam de helende werking van yoga oproepen. Dit bracht mij tot een vorm van yoga die je leert ervaren op een heel subtiele laag. Door nog meer te vertragen en slechts kleine bewegingen te maken, voel je iedere verandering in je lichaam wat je gezondheid ten goede komt.

 

De wijsheid van jouw lichaam

Jij bent jouw lichaam, alles wat je denkt, voelt of ervaart wordt fysiek voelbaar. Door te vertragen en te verstillen, open je je voor de wijsheid van je lichaam. Door subtiel te bewegen wordt duidelijk hoe je hoofdpijn samenhangt met de spanning in je onderrug. En hoe je moeheid een uiting is van negatieve denkpatronen. Alles hangt met elkaar samen en jouw lichaam laat je zien hoe. Luisteren naar je lichaam is het grootste geschenk dat je jezelf kan geven!

 

Meer lezen?

Chakra lifestyle

De authentieke vrouw

 

Dit artikel is eerder verschenen in de Yogakrant.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *