Seksualiteit

Hoe ervaar jij je seksualiteit? Kun je je volledig overgeven aan een ander? Voel je je vrij en open tijdens seks? Geniet je van je eigen lichaam? Kun je ten diepste ontvangen en koesteren? Elske Feitsma schreef het boek Chakra lifestyle. Een boek over persoonlijke ontwikkeling aan de hand van de chakra’s en yoga. Een van de thema’s van het tweede chakra is seksualiteit.

 

We bestaan als mens voor een groot deel uit seksuele energie. Deze energie is de bron van onze levensenergie, onze levenskracht. Het zorgt ervoor dat we ons ontwikkelen, voortplanten, innerlijk groeien, verliefd worden, creativiteit ontplooien en ons laten meevoeren door de stroom van het leven. Het beleven van je eigen seksualiteit kan je enorm helpen bij je spirituele en persoonlijke ontwikkeling. Seksuele energie is altijd (sluimerend) in ons aanwezig en wordt voor een deel concreet voelbaar als we daadwerkelijk seks hebben. Maar seks is slechts een uiting van seksuele energie. De yogastroming die zich met seks en spiritualiteit bezighoudt is de filosofie van tantra. Tantristen onthouden zich zo lang mogelijk van een orgasme om de krachtige werking van de seksuele energie volop te benutten. Ze wekken seksuele energie op om er spiritueel door te groeien.

 

Verbinding

Seks is een ontmoeting tussen twee met seksuele energie geladen mensen. Tijdens seks wordt jouw seksuele energie opgeroepen en aangewakkerd, waardoor jij op jouw beurt ook weer de energie van de ander doet oplaaien. Op die manier is seks een ontmoeting op een dieper niveau, het gaat verder dan een fysiek samenzijn. Als je vanuit deze diepere laag echt contact maakt met de ander, dan stimuleer je elkaar op een spiritueel niveau en helpt het je verder in je bewustzijn. Blijft deze spirituele dimensie uit, dan heb je een fysieke ontmoeting die lekker en aangenaam kan zijn maar je geen diepe innerlijke bevrediging geeft.

Deze diepere spirituele verbinding is niet iets wat je direct hoeft waar te nemen. Ben jij helemaal aanwezig tijdens het vrijen en je partner ook, dan zijn jullie al op energetisch niveau aan het uitwisselen. Je zult dan ook vaak merken dat de liefde tijdens en na de seks enorm toeneemt en je je innig verbonden voelt met elkaar. Dit gevoel komt onder andere door de connectie van jullie diepere seksuele energie en komt op deze manier je relatie ten goede. Deze diepe verbinding heft het intrinsieke menselijke gevoel van eenzaamheid en afgescheidenheid op en is zodoende de drijfveer van de mens om zich emotioneel met een ander te verbinden. 

 

Lichaamsbeeld

Onderdrukte seksuele energie is onderdrukte levenskracht. Om toch een uitweg te vinden kunnen frustraties, depressies of erger: agressief en gewelddadig gedrag ontstaan. Je verliest het contact met je lichaam en zult het als lastig ervaren om aan te kunnen geven wat je plezierig of lekker vindt. Als je energetisch niet helemaal aanwezig bent in je seksuele centrum dan kun je je leeg, eenzaam of afwezig voelen tijdens of na seks. Dat kan ook doorwerken op je partner en zijn of haar beleving van seks.

De meeste vrouwen die ik spreek over dit onderwerp, voelen zich niet gelukkig met hun lichaam, vooral niet als ze zichzelf naakt in de spiegel bekijken. Dit belemmert hen in het vrij en open ervaren van hun seksualiteit. We vergelijken ons lichaam toch al snel met het vrouwbeeld dat we zien in de media. Ook voor mannen is het lastig om vrij te zijn van archetypische en maatschappelijke beelden over man-zijn. Zij proberen te voldoen aan het beeld van de krachtige, potente en stoere man. Gevoeligheid, tederheid en zachtheid zijn niet direct eigenschappen die als mannelijk worden bestempeld.

 

Spirituele ontwikkeling

Het zou mooi zijn als iedereen, zowel mannen als vrouwen, het zuivere oergevoel van zijn of haar sekse, seksualiteit en sensualiteit kan ervaren. Laat alle overtuigingen, ideeën, beelden, verplichtingen en religieuze imprints varen en laat je leiden door genot, plezier, verlangen en de lust. Word je bewust van de mogelijkheid die seks kan hebben op jouw persoonlijke en spirituele ontwikkeling. Het kennen en ervaren van je seksuele drijfveer en je seksuele gedrag maakt dat je ook emotioneel zult groeien. En door je chakra’s en energielichaam erbij te betrekken, kom je op alle vlakken tot een hoogtepunt!

 

Meer lezen?

Chakra lifestyle

De authentieke vrouw

 

Dit artikel is eerder verschenen in de Yogakrant.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *