Het belang van bekkenbewustzijn

In ons bekken bevinden zich de vitale vrouwelijke organen zoals je baarmoeder, eierstokken en vagina. Deze organen zorgen voor je hormoonhuishouding, je vruchtbaarheid, je seksuele genot en je algehele vrouwelijke welzijn. Wil je je vrouwelijkheid optimaal ervaren dan is het van belang dat je goed voor je bekken zorgt en in contact blijft met dit gebied.Bekkenbewustzijn

Het bekken kun je je voorstellen als een schaal waarin jouw vrouwelijke organen rusten. De bekkenbodemspier zorgt ervoor dat deze organen op hun plek blijven. Door spanning, stress, zwangerschap of trauma’s kan deze spier te gespannen komen te staan waardoor je fysieke klachten gaat ervaren, zoals incontinentie, libidoverlies, constipatie of dissociatie (contactverlies met dit gebied). Om ervoor te zorgen dat jouw vrouwelijke organen vitaal blijven is het van belang dat de energie en de doorbloeding in dit gebied optimaal blijven. En een gespannen bekkenbodemspier zorgt voor stagnatie wat gevolgen heeft voor je hele welzijn.

Voor de meeste vrouwen is het een uitdaging om het bekkengebied te leren ontspannen. We leven veelal in ons hoofd en maken mentale overwegingen, waarbij we ons onderbuikgevoel uitzetten of er niet naar luisteren. In mijn praktijk ontvang ik regelmatig vrouwen die niet in staat zijn om wezenlijk contact te maken met hun bekken waardoor ze de tools missen om  zichzelf te helen. Jouw baarmoeder, eierstokken en vagina bezitten een enorme vrouwelijke energetische kracht die je als vrouw nodig hebt om stevig verankerd te zijn in je vrouwelijkheid. (Dit geldt overigens ook voor vrouwen bij wie de baarmoeder en/of eierstokken verwijderd zijn – de energetische imprint van deze organen blijft aanwezig!)

Bewustzijn over jouw bekkengebied maakt dat je je stevig verankerd voelt in je vrouwelijke lichaam, dat je leeft vanuit je gevoel, in contact bent met je seksualiteit en sensualiteit en dat je heldere keuzes kunt maken over je werk, relaties, gezondheid en vrouwelijkheid. In het bekken zetelen bovendien je eerste en tweede chakra, die beide zorgen voor een belangrijk deel van je energiehuishouding. Het eerste chakra staat voor je gronding, je materiële welzijn (zoals je lichaam, huis, werk en financiën) en gevoelens van angst versus vertrouwen. Het tweede chakra is verbonden met je vrouwelijke organen en gaat over emoties, seksualiteit, sensualiteit en genot. Deze energiecentra dragen bij aan jouw vrouwelijke bewustzijn en daarvoor is het van belang dat de energie in dit gebied vrij kan stromen.  Problemen met geld of seksualiteit kunnen voor spanning zorgen in het gebied van het eerste chakra (het perineum) of het tweede chakra (net onder je navel), waardoor je bekkenbodemspier en het bekkengebied meer gespannen wordt.  Inzicht in deze thema’s geeft je dus ook een ingang tot bekkenbewustzijn.

Hoe meer je in contact bent met je bekken, hoe beter je in je vrouwelijke kracht staat en hoe vitaler je je voelt. Het bekken vraagt om je liefdevolle aandacht, zodat spanning losgelaten kan worden en eventuele blokkades opgeruimd. En zodat jij als vrouw in je vrouwelijke kracht kunt stralen!