Liefde en het hartchakra

Het thema liefde is verbonden met het hartchakra. Het hartchakra gaat over liefde in de breedste zin van het woord: universele liefde, liefde voor jezelf en anderen, maar ook liefde in de vorm van compassie, vergeving, openhartigheid of filantropie. Een liefdesverkenning, door Elske Feitsma.

 

Liefde is een verbindende energie, het maakt dat we ons onderdeel voelen van een relatie of vriendschap, eenheid ervaren en het geeft een gevoel van vervulling waardoor we in staat zijn onszelf te zijn. Door te geven ontvangen we, liefde geven is liefde ontvangen. Onder liefde valt niet alleen het gevoel dat we ervaren in een (seksuele) relatie, maar liefde omvat ook gevoelens als vergeving, compassie, waardering of bijvoorbeeld aardig, empathisch en filantropisch gedrag. Aardigheid, begrip, waardering en erkenning maken ons tot een beter mens, maar verbeteren ook onze fysieke gezondheid. Door aardig te zijn, verlagen we een hoge bloeddruk en stimuleren we de aanmaak van endorfine, een lichaamseigen stofje dat ervoor zorgt dat pijn wordt verzacht en we geluksgevoelens ervaren.

Als je als volwassene met een evenwichtig hartchakra te maken krijgt met een gebroken liefde, dan zal dit chakra niet meteen volledig uit balans raken. Wel kun je de pijn vaak heel fysiek in je hart voelen. De energetische verbinding met de ex-geliefde moet zachtjes losweken en dat veroorzaakt de fysieke pijn van een gebroken hart. Dat heeft tijd nodig om te helen.

Het helpt om over emotionele en mentale blokkades heen te stappen door je te richten op liefde en liefdevolle intenties. Alsof je je lens op een andere manier scherp stelt, zo krijg je ook meer liefde in het vizier. Onze focus ligt vaak op de dingen die niet goed gaan. Door je aandacht te verleggen zie je makkelijker de liefdevolle intenties van de mensen in je omgeving – daardoor krijg je ook meer vertrouwen om jouw liefde te stromen. Vaak kan het moeilijk zijn om liefde te ervaren in een ‘gesloten’ omgeving, bijvoorbeeld bij strenge ouders of competitieve collega’s, maar als jij je hart openstelt maak je het ook makkelijker voor de ander om open te gaan. Als je bijvoorbeeld je zeurende schoonmoeder of klagende collega vanuit een open hart benadert in plaats van vanuit ergernis, dan zal het niet alleen voor jou prettiger zijn (je verliest geen energie aan negativiteit) maar je geeft de ander ook de ruimte om te ‘ontdooien’. Misschien wil die ander wel erkenning van je, maar weet hij niet hoe die dat moet vragen. Achter zeurend of competitief gedrag kan een onzeker persoon schuilgaan die vraagt om liefde, erkenning of hulp. Ieder mens is uiteindelijk op zoek naar liefde en geluk, daarin verschillen we niet van elkaar. De kracht van liefde en compassie is om dit te zien en door de façade van egogedrag heen te kunnen kijken.

Maak zelf eens de komende tijd bewust contact vanuit je hart. Als je met iemand praat, overlegt of ruziemaakt, verleg je aandacht dan naar je hart, open je hartcentrum en visualiseer dat je hartsenergie stroomt naar de ander. Onderstaande oefening helpt je om de liefdesenergie in je lichaam te activeren.

 

Hartsoefening

Ken je het gevoel dat je helemaal overstroomt van liefde? Dat je naar je kind, partner, ouder of huisdier kijkt en intens geraakt wordt door dit beeld? Waar voel je dan de liefde stromen? Vaak voel je dan ook echt je borst verruimen en openen. Het hartchakra springt letterlijk open van liefde. Je kunt dit ook bewust opwekken door een herinnering aan zo’n ‘liefdesexplosie’ of een geliefde op te roepen en dat gevoel vervolgens steeds groter te maken en in je hele lichaam te laten stromen. Vul jezelf helemaal op met deze liefdesenergie. Visualiseer dat alle cellen in je lichaam worden gevuld met deze helende en verwarmende energie. Maak het gevoel steeds dieper en laat het uitstralen naar de mensen om je heen en, als het lukt, naar de hele wereld.

Dit is een prettige oefening om bewust liefde te stromen maar ook om compassie en vergeving te voelen.

 

 

Meer lezen?

Chakra lifestyle

De authentieke vrouw

 

Dit artikel is eerder verschenen in de Yogakrant.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *